צרו קשרצרו קשר

פיזיותרפיה לכאבי גב תחתון

למעלה מ- 85% מהאוכלוסייה הבוגרת בין הגילאים 30-80 שנים סובלת מכאבים בגב התחתון חלק מהאנשים מדווחים בנוסף לכאבי הגב גם על הקרנה לרגלים. במחקר שהתקיים בבית חולים אוניברסיטאי בארצות הברית בקרב 723 נבדקים, כ-85% מהנשאלים דווחו על כאבי גב ואילו יתר ה – 15% מימיהם לא התלוננו על כאבי גב, בוצעו בדיקות MRI  לכל משתתפי המחקר ונמצא שלקבוצת הנבדקים שלא התלוננו על כאבי גב תחתון יש בלט דיסק או פריצת דיסק ל-91% מבניהם ברמות נזק שונות של נשק לדיסק וכאמור אף אחד מבניהם לא התלונן ולא דיווח על כאב גב. הסיבה לכך היא שהדיסק הבין חולייתי לא גרם ללחץ על העצב ומתוך כך לא נגרם גירוי מקומי ו / או גירוי לשורשי העצב שיצר כאב מוקרן לרגל.

בדיקות פיזיותרפיה לכאבי גב תחתון ולפריצות דיסק

בבואכם לבדיקה / טיפול אצל פיזיותרפיסט במידה ועשיתם בדיקות שקשורות בכאבי גב תחתון הביאו את הבדיקות ואת דו"ח הממצאים שלCT  או  MRIאו  EMGאו צילום רנטגן.

בבדיקה שחשובה מאד להשגת התוצאות הדרושות מהטיפול והצלחתו, תתחיל בשאלות שישאל המטופל בנושאים: תולדות המחלה, כוללים פרטים כגון מועד תחילת ההתקף הראשון וההתקף הנוכחי, האם בעבר סבלתם מכאבים בגב התחתון ואולי גם הקרנות לרגליים, מה הוא הגורם לכאבים האם עקב הרמת משא כבד כגון מכונת כביסה, האם עקב הרמתם משקל כבד בחדר הכושר, האם עבדתם לאחרונה בישיבה ממושכת לדוגמא מול המחשב או בכל עבודה פיזיות אחרת. האם הייתם מעורבים במאמץ עקב שיפוץ ביתכם שחייב סחיבת ארגזים, מטרת השאלות להבין את הקשר בין המאמץ לבין סוג הנזק שנוצר.

השלב הבא ישאל הפיזיותרפיסט איפה מקום כואב ומהי צורת הכאב וכיצד הוא מתבטא האם בשריפה, או בלחץ, או בנימול, או בירידת תחושה או בחולשת שרירים.

בשלב הבדיקה הבא שיכלול בדיקת טווחי תנועה לגב התחתון לכל הכיוונים של הגב: כפיפה לפנים, פשיטה לאחור, הטיות וסיבובים לשני הצדדים. הפיזיותרפיסט יבצע בדיקות כח שרירים, בדיקת תחושה שטחית, בדיקת רפלקסים ומישוש רקמות הגב התחתון.

הפיזיותרפיסט יחפש ויזהה נוקשויות בשרירי הגב, נוקשות בתנועה הפנימית הבין חולייתית. הפיזיותרפיסט יאתר נקודות טריגר כאובות וסיום הבדיקה יקבל תמונה רפואית קלינית מלאה שתציג בפניו מה קורה לגב ואיך צריך לטפל בגב, איך תתוכנן תכנית הטיפול.

כעת לאחר ביצוע הבדיקה יסביר הפיזיותרפיסט מה עליו לעשות בכדי לשקם ולרפא את הגב התחתון שלכם.

טיפולי פיזיותרפיה לכאבי גב תחתון

הטיפול הפיזיותרפי יכלול טכניקות של טיפול מנואלי ידני  עדין בעזרת לחיצות ממוקדות, הנעה של סיבובים, תנועות של הטיות שהמטרה להניע ולהפעיל את חוליות הגב התחתון על ידי תנועה מבודדת ובכך לשחרר את הלחץ התוך מפרקי. בנוסף יכלול הטיפול מגוון מכשירי אלקטרו-תרפיה שמטרתם להקל בלחץ שמופעל על עצבי הגב, להוריד בצקת ודלקת מרקמות רכות באזור הפגוע. לסיום תקבלו תרגילים מותאמים לבעייתכם.

הכתבה נכתבה על ידי מאיר אפל, פיזיותרפיסט ויועץ ארגונומיה בעלים של מכון הפיזיותרפיה "ארגופלוס" בתל אביב וגני תקווה